~ My LiTtLe HeRo ~

This is the best pose by my little hero Muhammad Iqbal"...so cute..so funny...^ - ^....


Followers

Thursday, October 13, 2011

Diabetes during pregnancy

Alamak...diabetes....takutnya....pregnant kali nie mama kena diabetis la...risau lak mama sekarang nie...nak makan pun takut....takut gula dalam darah tinggi...1st mama minim air gula 2 la detect...tapi last week dah check darah alhamdulillah ok..maknanya 5 kebawah...tp doktor kat nak 6 kebawah...so, mama ingat ke mama dah terlepas dari diabetis tp tidak...1st sekali detect bermakna mama mmg kena diebetes...

Maknanya, dalam 2 minggu sekali mama kena abik darah 4 kali sehari and check sampaikan mama bersalin..kalu lebih dari 6 mama kena cucuk insulin...takutnyaaaaaaaaaaaaa......harap2 ok la...risau gak takut baby besar and susah lak nak bersalin nti...next week mama kena jumpa doktor pakar pemakanan untuk control diet during pregnancy....1st time nie...pregnant ke Iqbal dlu ok jer...

Sekarang nie mama dh control sikit makan nasi...dalam pun dah kurang..kadang2 tak makan pun...takut nk makan...tp kalu terliur 2 makan gak la...tp kuantiti sikit jer la...sekarang nie tak berapa nak chat batuk+selsema+sakit tekak...lagi pun, sekarang nie makan skit pun perut dah cepat padat...

Ada tak ibu2 diluar sana yang kena diabetes during pregnancy and how to control it. Boleh tak kongsi pengalaman/suggestion dengan mama...

1 comment:

Rai said...

saya tak pernah kena..tapi utk control diabetes kena banyak makan sayur hijau..kurangkan makan nasi putih..the best makan beras perang..kalau nak ambik supplementation..ambik fiber, vitamin c, b complex dgn vitamin e..take care..